Blog Cas: Focus en garagewerk [#3]

1/3/2023
Cas de Morree
Consultant

Eigenlijk ben ik altijd al gek van motoren. Dat is waarschijnlijk de ’schuld’ van mijn vader die mij meenam naar de TT in Assen en de motorcross. Daar was hij arts als er een ongeluk gebeurde. In het begin van mijn 20’s besloot ik om zelf mijn motorrijbewijs te gaan halen. De eerste jaren vrij rustig op mijn eigen Yamaha FZR 1000. Enkele jaren geleden maakte ik de keuze om niet alleen motor te rijden, maar om er ook aan te sleutelen. Dat deed ik in eerste instantie natuurlijk met mijn eigen motor. Een filtertje hier, wat nieuwe olie daar en je komt een heel eind. Toen gebeurde er iets dat ik niet zelf kon oplossen, dan maar naar de garage. Het werd tijd om meer kennis op te doen over hoe het werkt en daarom schreef ik mij in voor een avondopleiding in Turnhout; Algemeen Ondernemer motorfietsen. Kort samengevat: een combinatie van de technische werking van motoren en daarnaast informatie die je nodig hebt om een bedrijf te beginnen. Voorheen had je in België namelijk papieren nodig als je een garage wilde openen, vandaar.

Praktijkervaring

Na 2 jaar avondschool had ik de theorie onder de knie, maar daarmee was ik er nog lang niet. Dat zit hem natuurlijk in praktijkervaring opdoen. De avonden in de garage werden intensiever. Ik haalde alles uit elkaar, maakte schoon, verving onderdelen en zette hem weer in elkaar. Zo af en toe hielp ik een vriend die zijn motor wilde onderhouden. Dat werd steeds meer naarmate de tijd vorderde. Uiteindelijk heb ik mij dan ook ingeschreven als zelfstandige in bijberoep zoals ze dat bij ons zo mooi noemen. Oftewel een bedrijfje naast je reguliere job. Dat bedrijf noemde ik Cross Piston Motorcycles. Die naam kwam voort uit een tekening die mijn vrouw ooit voor mij maakte om als tatoeage te laten zetten, zie de foto onderaan de pagina.

Voordelen van het sleutelen

Het leuke aan al dat sleutelen is dat, ondanks dat veel dingen bij motoren hetzelfde zijn, bij de verschillende merken en types er flinke verschillen zijn. Je zoekt steeds weer uit hoe het voor dat specifieke model in elkaar zit en gaat aan de slag. Uiteindelijk merkte ik aan mijzelf dat het sleutelen ook een heel voordelig effect heeft. Naast dat het vooral leuk is. Na een dag hard werken ben je moe, maar het ís en blijft zittend werk. Het is dan ook verfrissend om in de avonden vooral met de handen bezig te zijn en niet gestoord te worden. Het is voor mij de perfecte manier van ontspanning en focus. Doordat je niet gestoord wordt en je lekker bezig bent, kom je in een flow terecht. Dat is goed voor de focus. In de garage kan ik dus rustig nadenken over vraagstukken waar ik in mijn werk als consultant mee te maken heb. Maar de andere keren is het juist weer lekker om helemaal nergens aan te denken en even het hoofd leeg te maken.

Focus is super belangrijk

Eigenlijk heb ik door mijn bedrijf ontdekt hoe ongelofelijk belangrijk focus is, hoe gigantisch de impact is wanneer je continu wordt gestoord op een dag en hoeveel impact dat heeft op je focus. Daar droeg een workshop van Mark Tigchelaar van Focus Management ook nog eens flink aan bij. Die kwam voor mij precies op het juiste moment. Daarom ben ik veel meer focusmomenten gaan inplannen. Dat zijn momenten waarop de telefoon geen meldingen geeft en alle meldingen op mijn laptop uitstaan. Uiteraard zorg ik ervoor dat ik nog steeds goed bereikbaar ben voor mijn collega’s, maar dingen hoeven niet altijd direct opgelost te worden. Die realisatie heeft mij ontzettend geholpen om meer focus te krijgen en meer werk goed gedaan te krijgen zonder onderbrekingen.

It’s a wrap

Met dit blog kom ik aan het einde van mijn ‘drieluik’. Het was een bijzondere ervaring om zo over mijzelf te schrijven, maar ook een mooi leermoment dat het eigenlijk heel leuk is om meer over jezelf bloot te geven. De reacties zijn zeer positief geweest. Als je nog meer wil weten of vragen hebt, laat het mij dan weten. Als je wilt ‘connecten’, dan mag dat natuurlijk altijd. Meer artikelen lezen? De knop hieronder helpt je verder.

No items found.

Download de white paper

In deze whitepaper gaan we door op het onderwerp van dit artikel. Vul je gegevens in, klik op versturen en download direct de white paper: 'Blog Cas: Focus en garagewerk [#3]'.

Er ging iets mis bij het versturen. Lukt het bij de tweede keer nog niet?
Stuur ons dan een mailtje naar info@primox.nl.

Andere artikelen

Blog Martine: Het risico van de perfecte match

Blog
Detachering
Primox
In alweer de derde blog van Martine lees je over het leven als gedetacheerde teamleider. Dit keer: het risico van het vak...

Het Detacheringsdagboek: Een voicemail van een oude bekende…

Blog
Detachering
Case
Dit keer in ‘Het Detacheringsdagboek’ een voicemail van een oude bekende die leidde tot een klus voor Alan.

Het Detacheringsdagboek: Binnen 48 uur de perfecte match voor ABN AMRO

Detachering
Case
Blog
In ‘Het Detacheringsdagboek’ nemen we je mee in het detacheringsproces: van eerste belletje tot laatste handtekening binnen 48 uur bij ABN AMRO.
Koen van Primox
Reageert zo snel mogelijk
Koen van Primox
Hi! Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur Whatsapp bericht