Ziekteverzuim binnen een Contact Center

Ziekteverzuim, ook wel absentie genoemd, binnen een Contact Center, waar bestaat dit uit, waar komt het door en wat kost het je eigenlijk? Dat is waar het hier over gaat. Want dat ziekteverzuim funest is voor je bedrijf weet iedereen. Binnen het Contact Center is ziekteverzuim het niet verschijnen van een werknemer op zijn werkplek. Het gevolg hiervan is een verhoogde werkdruk bij de agents en/of een mindere bereikbaarheid van het Contact Center. Maar waarom dit in het Contact Center in het bijzonder is en wat je eraan kunt doen is lang niet altijd bekend.

Waar bestaat ziekteverzuim uit en waar komt het door?

fysiotherapeut massagetafel

Grofweg kan je een splitsing maken tussen lang- en kort verzuim. Waarbij het percentage lang verzuim het laagst is, maar dit in veel gevallen wel voor de grootste kostenpost zorgt. Enerzijds zijn dit de agents die nog steeds op het budget drukken, anderzijds zijn dit de casus waar ook het management veel tijd en energie in dient te steken.

Kortverzuim

Kortverzuim is echter binnen Contact Centers verre weg de grootste uitdaging. Want

“wat maakt het uit als ik er 1 dagje niet ben? Ik ben toch maar een druppel op de gloeiende plaat”.

Dit is een veel gehoorde opmerking vanuit agents. Echter kan die ene medewerker wel het verschil maken tussen een lange wachtrij en relatieve druk.

Power of one

De belangrijkste tip is dus om je mensen bewust te maken van hun meerwaarde in het grotere geheel, The Power of One! Vragen die hierbij horen zijn:

  • “Wat doet het met je collega’s als jij er niet bent?”
  • “Wat doet het met de klant als jij er niet bent?”
  • “Wat doet het met jou als een collega er weer niet is?”

Ga op een gestructureerde manier, maar vanuit oprechte interesse, het gesprek aan en het resultaat zal je verrassen. Maar vergeet niet, je bent geen arts, dus het is niet aan jou om te bepalen of iemand ziek is!

Ziekteverzuim, wat kost het?

Om een exacte berekening te geven zijn de feitelijke loonkosten nodig. Maar als we uitgaan van een bruto maandsalaris van EUR 2.000,- van een agent, lopen de maandelijkse kosten inclusief kosten voor het bedrijfspand, pensioen e.d. al snel hoger op dan EUR 3.000,-. Hierbij hebben we echter nog geen rekening gehouden met zaken als verminderde klanttevredenheid door een langere wachttijd, hogere werkdruk en wellicht zelfs opleidingskosten. Als je dit allemaal meeneemt in de berekening dan liggen de maandelijkse kosten van een zieke medewerker zo maar tussen de EUR 5.000,- en EUR 10.000,-. Uiteindelijk dus niet alleen onwenselijk, maar ook onbetaalbaar.

Menselijk lichaam

Ziekteverzuim aanpak

EHBObordZoals eerder besproken gaat het om de manier waarop je met de agents in gesprek bent. Natuurlijk, een leidraad waarin je uitgaat van een aantal standaard contact momenten en regels is van belang. Echter is van veel groter belang op welke manier het gesprek gevoerd wordt.

“Het is de Toon die de Muziek maakt”.

Voelt het voor de medewerker als een verplichting dat er een gesprek volgt, 2 dagen na terugkomst? Dan zou het zo maar kunnen dat de medewerker de terugkomst nog even uitstelt en dus langer afwezig is. Voelt het als een echt gesprek waarbij de agent op waarde wordt geschat en serieus wordt genomen, dan is de kans hierop al vele malen kleiner. Het aller belangrijkste is dat de leidinggevende niet kan beoordelen of iemand ziek is, jij bent geen arts! Wat wel kan is je verbazing uitspreken en achterhalen wat de reden is van deze ziekmelding en het aantal malen dat iemand ziek is geweest. Ga er open in en je zult open en eerlijke antwoorden krijgen. Een deel van deze antwoorden zal je verrassen en mooie, nieuwe inzichten geven.

Ziekteverzuim terugdringen

Het gouden ei om ziekteverzuim binnen een Contact Center terug te dringen bestaat niet. Anders was het ziekteverzuim in de Contact Center branche niet hoger dan in andere branches. Echter, met oprechte aandacht, echte gesprekken en de juiste intentie kom je heel ver. Op het moment dat jouw Teammanager, Operationeel Manager, of andere verantwoordelijke, hiervoor de juiste tools in handen heeft zal je zien dat het werkt. Soms zijn hier trainingen voor nodig, maar hulp van buitenaf via een (korte) detachering kan ook nuttig zijn.

Pagina delen: